Aspirin Plus C x 20 Comprimate efervescente
Producator: BAYER
Medicament administrat in simptome de raceala si gripa.
Acest produs nu mai face parte din oferta farmacia-viridis.ro.
Indicatii:
Ca analgezic si antipiretic:
- combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata, in cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare si periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree;
- combaterea febrei;
Ca antiinflamator:
- combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut;
- atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida.
Contraindicatii:
- daca sunteti hipersensibil la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- aveti ulcer gastric sau duodenal activ;
- aveti tendinta de sangerare crescuta (diateza hemoragica);
- aveti antecedente de astm bronsic indus de administrarea salicilatilor sau a substantelor cu actiune similara in special antiinflamatoare nesteroidiene;
- sunteti in ultimul trimestru de sarcina;
- aveti insuficienta hepatica grava;
- aveti insuficienta renala grava;
- aveti insuficienta cardiaca necompensata;
- aveti fenilcetonurie.
Compozitie:
Un comprimat efervescent contine acid acetilsalicilic 400mg si acid ascorbic 240mg si excipienti: citrat monosodic, hidrogenocarbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, acid citric anhidru.
Mod de administrare:
Nu trebuie administrat pentru mai mult de 3-5 zile fara a se consulta medicul.
Adulti: Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza 1-2 comprimate efervescente de Aspirin Plus C (in medie 500mg acid acetilsalicilic) repetand in functie de necesitati la intervale de 4 ore, fara sa se depaseasca doza zilnica maxima de 8 comprimate efervescente.
Pentru efectul antiinflamator se administreaza 8-10 comprimate efervescente de Aspirin Plus C (in medie 3-4g acid acetilsalicilic) pe zi, in administrare fractionata, la intervale de 6 ore, fara sa se depaseasca doza zilnica maxima de 10 comprimate efervescente.
Copii peste 10 ani: Doza zilnica recomandata de acid acetilsalicilic la copii este de 30-50mg/kg fractionata in 4-6 prize.
Administrarea pentru efectele analgezice si antipiretice din cadrul afectiunilor virale se face la indicatia medicului si sub stricta lui supraveghere.
Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate 400 mg acid acetilsalicilic (1 comprimat efervescent Aspirin Plus C), repetand in functie de necesitati la intervale de 4-8 ore, fara sa se depaseasca doza zilnica maxima de 6 comprimate efervescente. Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut se administreaza 85 -100mg acid acetilsalicilic/kg si zi (fara a depasi 3g pe zi), fractionat, la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 zile.
Se recomanda a nu se depasi doza de 1g acid ascorbic pe zi, timp indelungat.
Comprimatele efervescente se dizolva intr-un pahar cu apa inainte de administrare.
Precautii:
Pacientii cu astm bronsic, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali sau infectii cronice ale tractului respirator (in special daca sunt insotite de stari febrile) sau care sunt hipersensibili la orice tip de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene sau antireumatice prezinta risc de atac astmatic (intoleranta la analgezice/astm indus de analgezice) daca utilizeaza Aspirin Plus C.Acesti pacienti trebuie sa discute cu medicul inainte de a utiliza acest produs. Acelasi lucru este valabil pentru pacientii care prezinta reactii de hipersensibilitate (alergice) si la alte substante sub forma unor reactii cutanate, prurit sau urticarie.
Inaintea oricarei interventii chirurgicale, medicul sau stomatologul trebuie informat privind utilizarea Aspirin Plus C.
Medicamentele ce contin acid acetilsalicilic trebuie sa fie utilizate in cazul copiilor si adolescentilor cu stari febrile numai dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye, o afectiune rara, dar severa.
Acidul acetilsalicilic scade excretia de acid uric putand declansa criza de guta la pacientii cu excretie redusa de acid uric.
Datorita continutului in acid ascorbic a Aspirin Plus C se recomanda prudenta la pacientii cu diabet zaharat, deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza (G6PD), hemocromatoza, anemie sideroblastica si talasemie.
Nu trebuie utilizate doze mari de Aspirin Plus C pentru perioade mari de timp fara recomandarea medicului.
Sarcina:
Nu trebuie utilizat in primul si al doilea trimestru de sarcina fara sa intrebati medicul dumneavoastra. Aspirin Plus C nu trebuie utilizat in ultimele trei luni de sarcina, datorita unui risc crescut al complicatiilor pentru mama si fat in timpul nasterii.
Reactii adverse:
Reactii gastro-intestinale:
- dureri abdominale, pirozis, greata, varsaturi;
- hemoragii gastro-intestinale manifeste (hematemeza, melena) sau oculte care pot produce anemie feripriva; aceste hemoragii sunt mai frecvente la doze mari;
- ulcer gastro-duodenal complicat, in anumite cazuri, cu perforatie;
S-au descris cazuri izolate de tulburari ale functiei hepatice (cresterea transaminazelor), renale si hipoglicemie.
Efecte asupra sistemului nervos central: Deobicei, ameteala si tinitusul reprezinta simptome ale supradozajului.
Reactii hematologice: Datorita efectului asupra agregarii plachetare, acidul acetilsalicilic poate fi asociat cu un risc crescut de sangerare.
Reactii de hipersensibilitate: Urticarie, reactii cutanate, reactii anafilactice, astm bronsic, edem Quincke.
Acid ascorbic
La doze mari (>1 g), pot sa apara tulburari digestive (pirozis si diaree) sau urinare (precipitarea calculilor de urati, cisteina si/sau oxalati).
La pacientii cu deficit de G6PD, doze mari de acid ascorbic pot provoca hemoliza.
Scorbut de rebound.