Dipiridamol Zentiva 25mg x 30 Comprimate filmate
Producator: ZENTIVA
Acest produs nu mai face parte din oferta farmacia-viridis.ro.
- vasodilatator in managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice;
- adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicatiilor tromboembolice la purtatorii de proteze valvulare;
- antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, in tratamentul diverselor afectiuni cu risc tromboembolic (afectiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afectiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc);
- in testul de stress pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, alternativ la administrarea i.v.; produce vasodilatatie coronariana importanta;
- la copii: pentru profilaxia trombozelor arteriale in cazul poliglobuliilor secundare cardiopatilor congenitale cianogene si pentru preventia accidentelor tromboembolice la copii purtatori de proteze valvulare mecanice.
Hipersensibilitate la dipiridamol sau la oricare dintre excipienti.
Un comprimat filmat contine dipiridamol 25 mg si excipienti:-nucleu- amidon de porumb, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona K 30, talc, stearat de magneziu;-film- hipromeloza, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), macrogol 6000, galben amurg (E110).
Adulti
- doza recomandata ca antiagregant si adjuvant la tratamentul anticoagulant oral este de 75-100 mg dipiridamol de patru ori pe zi (3-4 comprimate filmate Dipiridamol 25 mg de 4 pe zi). Se poate creste pana la maxim 600 mg dipiridamol pe zi.
- doza recomandata ca vasodilatator este de 50 mg dipiridamol de trei ori pe zi (2 comprimate filmate Dipiridamol 25 mg de 3 pe zi).
- in testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, se pot administra 300 mg dipiridamol oral (12 comprimate filmate Dipiridamol 25 mg, alternativ la administrarea i.v. sub forma de solutie injectabila).
Copii cu varsta peste 5 ani: doza recomandata este de 2-4 mg dipiridamol pe kg si zi.
S-au semnalat aparitia de dureri anginoase, modificari ECG de tip ischemie si tulburari de conducere. Administrarea concomitenta de vasodilatatoare poate determina hipotensiune arteriala severa.
Studiile la animale nu au pus in evidenta efect teratogen.
In clinica, nu exista pana in prezent suficiente date pertinente pentru a evalua un eventual efect malformativ sau fetotoxic daca dipiridamolul este administrat in timpul sarcinii.
In consecinta nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii decat dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.
Siguranta in timpul alaptarii nu a fost inca stabilita; deoarece dipiridamolul se excreta in laptele matern, nu se recomanda administrarea in timpul alaptarii.
Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, poate fi incorporat in calculii biliari (poate accelera formarea de calculi biliari).
Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, ameteli, vertij.
Tulburari cardiace: hipotensiune arteriala, dureri precordiale sau agrava caracterul durerilor anginoase; aritmii, tahicardie datorita proprietatilor vasodilatatoare.
Tulburari vasculare: hipotensiune arteriala, senzatie de caldura, hiperemie faciala.
Tulburari ale sistemului imunitar: eruptii cutanate, urticarie, angioedem, bronhospasm.
Tulburari hematologice si limfatice: au fost raportate foarte rare cazuri de accidente hemoragice si cazuri izolate de trombocitopenie.
Au mai fost raportate:
- cazuri rare de mialgii.
Supradozaj
Experienta cu privire la supradozaj este limitata.
Pot apare: agitatie, ameteli, slabiciune, senzatie de caldura, hiperemie faciala, transpiratie.
Mai poate fi observata scaderea tensiunii arteriale si tahicardia.