Dulcolax 10mG, 6supozitoare
Producator: BOEHRINGER INGELHEIM
Laxativ cu actiune locala.
Acest produs nu mai face parte din oferta farmacia-viridis.ro.
Indicatii:
Se utilizeaza
- la pacienti cu constipatie,
- In pregatirea investigatiilor medicale, inainte si dupa operatii ca si in toate cazurile care necesita facilitarea evacuarii materiilor fecale.
Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Contraindicatii:
- daca sunteti alergic la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament ;
- daca suferiti de ileus/ocluzie intestinala (blocaj /obstructie intestinala);
- daca suferiti de abdomen acut chirurgical, inclusiv apendicita, boli inflamatorii acute intestinale;
- daca corpul dumneavoastra a pierdut multe lichide (s-a deshidratat masiv);
- daca aveti dureri severe abdominale asociate cu greata si varsaturi, care pot fi semne ale unei afectiuni mai grave;
- daca aveti afectiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipientii medicamentului (intoleranta la unul dintre excipientii medicamentului).
Compozitie:
Substanta activa este bisacodilul. Fiecare supozitor contine bisacodil 10 mg.
Celelalte componente sunt: gliceride de semisinteza (Witepsol W45).
Mod de administrare:
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este :
Pentru tratamentul constipatiei:
Adulti :
Utilizati 1 supozitor (10 mg bisacodil). Supozitoarele au efect de obicei dupa 10-30 minute de la administrare. Nu depasiti doza zilnica maxima recomandata.
Copii si adolescenti
Copii cu varsta de 10 ani sau mai mari:
Utilizati 1 supozitor (10 mg bisacodil). Supozitoarele au efect de obicei dupa 10-30 minute de la administrare. Nu depasiti doza zilnica maxima recomandata.
Copii cu varsta intre 2 - 10 ani
Pentru acesti pacienti Dulcolax este disponibil in forme de prezentare adecvate. Nu trebuie sa administrati tratament pentru constipatia cronica sau persistenta pacientilor cu varsta de 10 ani sau mai tineri decat la indicatia medicului copilului dumneavoastra.
In pregatirea investigatiilor si inainte de interventii chirurgicale
Pentru utilizarea in vederea pregatirii pacientului pentru investigatii si inainte de interventii chirurgicale, Dulcolax se va administra sub supraveghere medicala.
Adulti
In scopul realizarii unei evacuari complete la nivelul intestinului, doza de Dulcolax recomandata de catre medic adultilor este de doua pana la 4 drajeuri, in seara dinaintea examinarii, inainte de culcare, urmata de un supozitor Dulcolax in dimineata urmatoare.
Copii si adolescenti
La copii cu varsta de 4 ani si peste, se recomanda 1 drajeu gastrorezistent Dulcolax 5 mg seara si un laxativ de uz pediatric cu actiune imediata (de exemplu un supozitor) in dimineata urmatoare.
Precautii:
Inainte sa utilizati Dulcolax, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
- daca dumneavoastra va este necesara administrarea zilnica de laxative sau pe perioade indelungate: atunci trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra pentru a investiga cauza constipatiei, deoarece administrarea excesiva pe perioade indelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic si scaderea concentratiei sanguine de potasiu (hipokaliemie).
- daca observati aparitia senzatiei de sete sau scaderea cantitatii de urina, care pot fi semne ale deshidratarii datorate pierderii de lichide si pot fi periculoase pentru varstnici sau pentru pacienti cu probleme renale trebuie sa opriti administrarea Dulcolax si sa va adresati medicului dumneavoastra.
Pot aparea urme de sange in scaun, dar acestea sunt in general usoare si dispar de la sine.
Au fost raportate ameteli si/sau sincope la pacienti tratati cu Dulcolax. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipatia (eforturi/sfortari in timpul defecatiei, dureri abdominale) si nu neaparat administrarea de bisacodil.
Administrarea de supozitoare poate conduce la aparitia senzatiilor locale de durere si iritare mai ales la pacienti cu fisuri anale si al proctita ulcerativa.
Administrarea concomitenta a diureticelor (“pastile de apa“) sau a steroizilor poate creste riscul de aparitire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Dulcolax. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescuta la glicozidele cardiace (o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace si a batailor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).
Sarcina:
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Ca toate celelalte medicamente, Dulcolax trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai cu recomandarea medicului.
Reactii adverse:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
• crampe abdominale,
• dureri abdominale,
• diaree,
• greata.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
• ameteala,
• disconfort abdominal,
• varsaturi,
• scaun cu sange,
• discomfort la nivelul anusului si al rectului.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
• reactii de hipersensibilitate, sincopa.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
• inflamarea pielii si a mucoaselor, care poate produce dificultati în respiratie (edem
angioneurotic),
• reactii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viata in pericol,
• deshidratare (pierderea de apa),
• inflamarea intestinelor.
Este posibil ca ameteala si sincopa care apar dupa utilizarea bisacodil sa fie consecinta unui raspuns vasovagal (de exemplu spasm abdominal, defecatie).