Loprid 2mg x 20 Comprimate
Producator: AC HELCOR
Tratamentul unui episod acut de diaree.
Acest produs nu mai face parte din oferta farmacia-viridis.ro.
Indicatii:
Tratamentul simptomatic al diareei acute si acutizarilor diareei cronice la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre excipienti.
Copii cu varsta sub12 ani (datorita formei farmaceutice si concentratiei).
Loperamida nu trebuie utilizata ca tratament de baza:
- la pacientii cu dizenterie acuta, caracterizata prin scaune cu sange si febra mare;
- la pacientii cu rectocolita ulceroasa acuta;
- la pacientii cu enterocolita bacteriana determinata de microorganisme agresive, incluzand Salmonella, Shigella si Campylobacter,
- la pacientii cu colita pseudomembranoasa asociata cu administrarea antibioticelor cu spectru larg.
In general, loperamida nu trebuie administrata in cazul in care trebuie evitata inhibarea peristaltismului, datorita posibilului risc de complicatii semnificative, incluzand: ileus, megacolon si megacolon toxic. Administrarea loperamidei trebuie intrerupta prompt daca apar: constipatie, distensie abdominala sau ileus.
Compozitie:
Un comprimat contine clorhidrat de loperamida 2 mg, excipienti q.s.
Mod de administrare:
Adulti:
Doza initiala recomandata este de 4 mg clorhidrat de loperamida (2 comprimate Loprid), urmata de 2 mg clorhidrat de loperamida (1 comprimat Loprid) dupa fiecare scaun diareic. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 16 mg clorhidrat de loperamida (8 comprimate Loprid).
Adolescenti cu varsta peste 12 ani
Doza initiala recomandata este de 2 mg clorhidrat de loperamida (1 comprimat Loprid), urmata de 2 mg clorhidrat de loperamida (1 comprimat Loprid) dupa fiecare scaun diareic. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 6 mg clorhidrat de loperamida (3 comprimate Loprid).
Pacienti varstnici:
Nu este necesara ajustarea dozei la varstnici.
Precautii:
Tratamentul diareii cu loperamida este numai simptomatic. Ori de cate ori poate fi determinata etiologia de baza, trebuie administrat tratamentul specific, daca este adecvat (sau cand este indicat).
Tratamentul cu loperamida poate fi insotit, daca este necesar, de rehidratare. Necesarul de lichide, precum si calea de administrare (orala, intravenoasa) trebuie stabilite in functie de gravitatea diareii, varsta si starea clinica a pacientului.
In cazul diareii acute, daca nu se observa nici o ameliorare in 48 ore de la inceperea tratamentului, trebuie intrerupta administrarea loperamidei si se va reevalua schema de tratament.
In cazul pacientilor cu SIDA tratati cu loperamida pentru diaree, tratamentul trebuie intrerupt la aparitia primelor semne de distensie abdominala. La pacientii cu SIDA carora li se administreaza clorhidrat de loperamida s-au raportat cazuri izolate de colita de etiologie infectioasa si megacolon toxic, determinat de bacterii si virusuri.
Cu toate ca nu sunt disponibile date farmacocinetice la pacientii cu insuficienta hepatica, loperamida trebuie administrata cu precautie la acesti pacienti, datorita unei metabolizari reduse la primul pasaj. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie strict monitorizati pentru a observa aparitia semnelor de toxicitate la nivelul SNC.
Deoarece medicamentul este metabolizat in cea mai mare parte si metabolitii sau medicamentul nemetabolizat sunt excretati in fecale, nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu tulburari renale.
Loprid contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Sarcina:
Daca sunteti insarcinata, trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra, care va decide daca puteti sa utilizati Loprid. Se recomanda sa nu utilizati daca alaptati, deoarece cantitati mici din Loprid se excreta in laptele dumneavoastra.
Reactii adverse:
Ca toate medicamentele, Loprid poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Loprid este de obicei bine tolerat si este putin probabil sa apara reactii adverse, daca este administrat conform recomandarilor medicului.
Pot sa apara: constipatie si balonare, precum si dificultate de a urina.
In timpul utilizarii Loprid au fost raportate cazuri izolate de reactii alergice si in unele cazuri, reactii severe de hipersensibilizare, incluzand soc anafilactic, reactii anafilactoide, edem angioneurotic si eruptii buloase, incluzand sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf si necroliza epidermica toxica, eruptie trecatoare pe piele, urticarie si mancarimi.
Daca aveti aceste manifestari, opriti tratamentul cu Loprid si, daca aceste reactii sunt severe, adresati-va medicului dumneavoastra.
Urmatoarele simptome pot sa apara uneori, dar acestea pot fi datorate chiar episodului diareic: disconfort sau durere abdominala, greata si varsaturi, oboseala, ameteli si somnolenta, uscaciunea gurii si flatulenta.