Nurofen R Raceala Si Gripa, 12 comprimate
Producator: RECKITT BENCKISER
Acest produs nu mai face parte din oferta farmacia-viridis.ro.
Indicatii:
Indicat pentru tratamentul simptomatic al racelii si gripei (incluzand durere, cefalee, febra, dureri de gat, obstructie nazala si sinusala) asociate cu congestie nazala.
Contraindicatii:
Nu utilizati:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la ibuprofen, acid acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene, clorhidrat de pseudoefedrina sau la oricare dintre celelalte componente sau la oricare dintre celelalte componente ale Nurofen Raceala si Gripa;
- daca ati avut crize de bronhospasm (senzatie de constrictie toracica, respiratie suieratoare si scurtata), rinita sau urticarie la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene;
- daca ati avut ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau intestinului subtire (duoden) legate de utilizarea anterioara a medicamentelor pentru durere si inflamatie (AINS) ;
- daca aveti ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau intestinului subtire (duoden) sau daca ati avut doua sau mai multe astfel de episoade in trecut;
- daca aveti probleme severe ale ficatului, rinichilor sau inimii (incluzand boala cardiaca coronariana);
- daca aveti insuficienta cardiaca severa (capacitate de pompare scazuta);
- daca aveti orice sangerare activa (inclusiv la nivelul creierului);
- daca aveti o afectiune de origine necunoscuta avand ca rezultat formarea anormala a celulelor sanguine;
- daca aveti tensiune arteriala mare sau necontrolata terapeutic;
- daca aveti angina pectorala (durere toracica);
- daca aveti diabet zaharat;
- daca aveti feocromocitom;
- daca aveti o crestere a activitatii glandei tiroide;
- daca aveti o forma de glaucom cu unghi închis;
- daca aveti hiperplazie de prostata;
- daca urmati tratament cu unele antidepresive (denumite antidepresive triciclice si inhibitori de monooaminoxidaza);
- daca suferiti de deshidratare semnificativa (determinata de varsaturi, diaree sau consumul insuficient de lichide;
- daca aveti varsta sub 12 ani;
- daca sunteti gravida în ultimele 3 luni de sarcina.
Compozitie:
- Substantele active sunt: ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrina.
Un comprimat filmat contine ibuprofen 200 mg si clorhidrat de pseudoefedrina 30 mg.
- Celelalte componente sunt:
nucleu - celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, povidona, fosfat de calciu, stearat de magneziu, hipromeloza, talc;
film - Mastercode Yellow FA 01 56 [care contine alcool industrial metilat, apa purificata, hipromeloza (E464), dioxid de titan (E171), galben de chinolina (E104), galben amurg (E110)]; cerneala de inscriptionare - Opacode S-1-277001 Black [care contine Shellac, oxid negru de fer (E172), propilenglicol].
Mod de administrare:
Utilizati intotdeauna Nurofen Raceala si Gripa exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (= 40 kg): doza initiala este de 1-2 comprimate filmate; ulterior, daca este cazul, pot fi utilizate doze suplimentare de 1-2 comprimate filmate la fiecare 4-6 ore. Nu trebuie depasita o doza zilnica de 6 comprimate filmate.
Utilizarea la copii:
Nurofen Raceala si Gripa nu este recomandat pentru utilizarea la copiii cu varsta sub 12 ani.
Precautii:
- daca aveti lupus eritematos sistemic (LES) sau alte afectiuni autoimune;
- daca exista in familie o tulburare in producerea pigmentului rosu din sange (porfirie);
- daca aveti afectiuni intestinale inflamatorii cronice, cum sunt inflamatia colonului cu ulcere (colita ulcerativa), o inflamatie care afecteaza tractul digestiv (boala Crohn) sau alte afectiuni ale stomacului sau intestinului;
- daca aveti tulburari de formare a celulelor sanguine;
- daca aveti probleme legate de mecanismul de coagulare normal al sangelui;
- daca aveti alergii, febra fanului, astm bronsic, inflamare cronica a mucoasei nazale si a sinusurilor, vegetatii adenoide sau afectiuni obstructive cronice ale tractului respirator, deoarece riscul de ingustare a cailor aeriene cu dificultati în respiratie (bronhospasm) este mai mare;
- daca aveti de probleme de circulatie la nivelul arterelor mainilor sau picioarelor;
- daca aveti probleme de ficat, rinichi, inima sau tensiune arteriala mare;
- daca ati avut recent o interventie chirurgicala majora;
- daca sunteti in primele sase luni de sarcina;
- daca alaptati.
Varstnici:
Daca sunteti in varsta veti fi mai expus la reactii adverse, in special sangerare si perforatie la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale.
Ulcere, perforatie si sangerare la nivelul stomacului sau intestinelor
Daca ati avut anterior ulcer la nivelul stomacului sau intestinelor, in special daca acesta a fost complicat cu perforatie sau a fost insotit de sangerare, trebuie sa fiti atent la orice simptome abdominale neobisnuite si sa spuneti imediat medicului dumneavoastra, mai ales daca aceste simptome apar la inceputul tratamentului. Aceasta este necesar, deoarece riscul de sangerare sau de ulceratie la nivelul tractului digestiv este mai mare in acest caz, in special la pacientii varstnici. Daca apare sangerarea sau ulceratia la nivelul tractului digestiv, tratamentul trebuie intrerupt.
Sangerarea, ulceratia sau perforatia la nivelul stomacului sau intestinelor pot aparea fara alte semne de avertizare, chiar si la pacientii care nu au avut niciodata astfel probleme. Acestea pot fi, de asemenea, letale.
Riscul de aparitie a ulcerelor, perforatiei sau sangerarii la nivelul stomacului sau intestinelor creste la doze mari de ibuprofen. Riscul creste, de asemenea, daca anumite alte medicamente sunt luate in acelasi timp cu ibuprofenul.
Sarcina:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Nurofen Raceala si Gripa in timpul ultimelor trei luni de sarcina. Evitati utilizarea medicamentului in primele 6 luni de sarcina, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altfel.
Nurofen Raceala si Gripa trece in laptele matern, dar poate fi utilizat in timpul alaptarii daca este luat in doza recomandata si pentru cea mai scurta perioada posibila.
Reactii adverse:
Urmatoarele reactii adverse sunt importante si necesita interventie imediata, daca apar. Trebuie sa incetati de a mai lua Nurofen Raceala si Gripa si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca apar urmatoarele simptome:
Frecvente:
- scaune de culoarea pacurii sau varsaturi cu sange (ulcer la nivelul tractului digestiv cu sangerare)
Foarte rare:
- umflare a fetei, a limbii sau a gatului (laringe) care poate determina dificultati in respiratie (edem angioneurotic), batai rapide ale inimii, scadere severa a tensiunii arteriale sau soc cu potential letal
- reactie alergica brusca cu scurtarea respiratiei, respiratie suieratoare si scaderea tensiunii arteriale
- eruptie severa pe piele cu vezicule, in special pe picioare, brate, palme si talpi care pot implica si fata si buzele (eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson). Acestea se pot agrava si mai mult, veziculele se pot largi si extinde si parti ale pielii se pot cojii (sindromul Lyell). De asemenea, poate exista o infectie severa cu distrugerea pielii (necroza), a tesutului subcutanat si muschilor.
Trebuie sa incetati a mai lua medicamentul si sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai repede posibil, daca manifestati urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente:
- senzatie de arsura in capul pieptului, durere abdominala, indigestie
Mai putin frecvente:
- vedere încetosata sau alte probleme de vedere, cum este sensibilitatea la lumina
- reactii de hipersensibilitate, cum sunt eruptia trecatoare pe piele, mancarimea, criza de astm bronsic (uneori cu tensiune arteriala mica)
Rare:
- pierdere a vederii
Foarte rare:
- umplere brusca a plamanilor cu apa avand ca rezultat dificultati in respiratie, tensiune arteriala mare, retentie de apa si crestere in greutate
Foarte frecvente:
- tulburari la nivelul tractului digestiv, cum sunt diaree, greata, varsaturi, vanturi, constipatie
Frecvente:
- Ulcer la nivelul tractului digestiv cu sau fara perforatie
- Inflamatie a intestinului si agravare a inflamatiei colonului (colita) si a tractului digestiv (boala Crohn) si complicatii ale diverticulitei de la nivelul intestinului gros (perforatie sau fistula)
- Sangerare microscopica intestinala care poate conduce la anemie
- Ulcere la nivelul gurii si inflamatie
- Durere de cap, somnolenta, vertij, ameteli, oboseala, agitatie, insomnie si iritabilitate
Mai putin frecvente:
- Inflamatie a mucoasei stomacului
- Probleme renale, incluzand formare de edem, inflamatie a rinichilor si insuficienta renala
- Secretii nazale
- Dificultati in respiratie (bronhospasm)
Rare:
- Depresie, confuzie, halucinatii
- Sindrom de lupus eritematos
- Crestere a azotului ureic din sange si a altor valori serice ale enzimelor ficatului, scadere a valorilor hemoglobinei si ale hematocritului, inhibare a agregarii plachetelor si timp de sangerare prelungit, scadere a calciului din sange si crestere a valorilor acidului uric din sange.
Foarte rare:
- Percepere neplacuta a batailor inimii, insuficienta cardiaca, infarct miocardic sau tensiune arteriala mare
- Tulburari de formare a celulelor sanguine (cu simptome precum: febra, durere in gat, ulcere la nivelul suprafetei gurii, simptome de gripa, oboseala severa, sangerare la nivelul pielii si nasului)
- Tiuituri si vajaituri in urechi
- Inflamatie a esofagului sau a pancreasului
- Ingustare a lumenului intestinal
- Inflamatie acuta a ficatului, colorare in galben a pielii sau a albului ochilor, disfunctie, leziune sau insuficienta hepatica
- Inflamatie a membranei creierului (fara infectie bacteriana)
- Lezare a tesutului rinichilor
- Cadere a parului.